poniedziałek, 15 sierpnia 2016

203. Scyzoryk do masła

Można smarować chleb drewnianymi "szpatułkami"? Można.
A można smarować bułkę zwykłym nożem? Można.
A ja od dzisiaj smarował będę własnoręcznie wykonanym scyzorykiem. Można? Też można.
Przy okazji spełniłem jedno z postanowień - od jakiegoś czasu miałem w głowie chęć wykonania drewnianego noża. Nie jest to co prawda model, który wciąż siedzi gdzieś tam w wyobraźni jednak do majsterkowego treningu nadaje się świetnie.

Oto on, scyzoryk do smarowania masła:



Wszystko zaczęło się (jak zwykle zresztą) od przeglądania grafiki w internecie. Po wpisaniu w przeglądarkę (np. google) hasła "nathan's kife kit" i wyszukaniu po grafice szybko okaże się co wpadło mi w oko. Pobrałem jedno ze zdjęć a następnie wydrukowałem w formacie A4. Niestety jakość wydruku pozostawiała wiele do życzenia, więc kontury poprawiłem ołówkiem:


"Środkowe" części po wycięciu nakleiłem (klej szkolny w sztyfcie) na jasne kawałki jakiegoś egzotycznego drewna:


Okładziny rękojeści zostały wykonane w podobny sposób jednak materiałem była klejonka zrobiona z dwóch rodzajów ciemnego drewna egzotycznego.


Wszystkie elementy wyciąłem ręcznie przy pomocy piły włośnicowej. Widok od strony naklejek:


Widok "od spodu":


Nawierciłem otwory zgodnie z nadrukiem na szablonie (przydaje się w takim momencie wiwrtarka ze statywem, wiercenie z ręki musi być precyzyjne bo inaczej tak jak w moim przypadku niezbędne będą przymiarki i poprawki):


Zacząłem wszystko składać w całość. Tu moje małe usprawnienie: zauważyłem, że w oryginale nie ma żadnego mechanizmu który "odbijałby"/odpychałby elementy w trakcie rozkładania lub po rozłożeniu/złożeniu noża, co w efekcie skutkowałoby ręcznym dociskaniem elementów aby noż się sam zablokował np. po rozłożeniu. Dodałem "ścinek" drewienka do środka, oba widoczne elementy nawierciłem (nie na wylot) i pomiędzy nie włożyłem połowę sprężynki z długopisu:


Jako przelotek użyłem rurki stabilizacyjnej od żony strorczyków... niestety materiał z którego jest wykonana to włókno szklane - więc przez jakiś czas jeszcze będą mnie palce boleć... dlatego warto zastosować coś innego - ja nie miałem...


Docięte przelotki:


Po wszystkim rozpoczęło się długie i żmudne szlifowanie... najpierw ręcznie aby wyrównać powierzchnie. Potem, do zaokrąglenia krawędzi użyłem multiszlifierki z wałkami ściernymi. W pierwszej kolejności zająłem się rękojeścią:


Potem przyszła pora na ostrze. Ale zanim nastąpiło szlifowanie musiałem zaznaczyć sobie ołówkiem miejsca gdzie ostrze miało być "ostre":


Znowu w ruch poszła multiszlifierka z wałkami ściernymi:


Na koniec całość została ponownie szlifowana ręcznie, tym razem już drobnym papierem ściernym. Rękojeść została zaimpregonowana olejem do blatów kuchennych, natomiast ostrze z racji tego, że scyzoryk ma służyć do smarowania masła - zostało zaimpregnowane olejem jadalnym. Na końcu zaślepiłem jeszcze przelotki małymi śrubkami i nożyk gotowy:




Scyzoryk posiada oczywiście funkcję składania:



A tu już pierwsza kromeczka posmarowana masłem:

8 komentarzy:

  1. Drewniane cudo. Lubię DIY,ale to wyższa szkoła jazdy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Inspirujące. Takich mechanizmów jeszcze z drewna nie robiłam, trzeba zacząć ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny nóż i pomysł na poradnik. Ile Panu zajęło zrobienie tego noża?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Produkcja zajęła kilka godzin, pewnie ok. 4h, trudno oszacować bo robiłem w wolnych chwilach.

      Usuń
  4. Mógłbym poprosić o wzór elementów do tego scyzoryka? Od dawna szukam szablonu i nie mogę znaleźść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bartku, tak jak pisałem w poście - szukasz w google po haśle: "nathan's kife kit" (po grafice) i znajdziesz zdjęcie elementów widzianych od góry, wydruk (w odpowiedniej skali i formacie) i gotowe. Możesz też poszperać po haśle: "(wooden) pocket knife templates"

      Usuń

Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Od dnia 01.07.2017 wszystkie nowe komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane i oznaczane jako spam.
Od dnia 01.07.2017 wyłączyłem możliwość anonimowego komentowania postów.
Linki do Waszych blogów mile widziane.