Jest sezon dyniowy to i dynie mi się w kuchni pojawiły. Dzisiaj zaprezentuję jak oprawiam dynię.
Przede wszystkim musimy posiadać dynię. Może być z własnej uprawy, np. taka:
Jest to jedna odmian dyni olbrzymiej... niestety paczuszka z nasionami została zakupiona kiedyś i tak z roku na rok wysadzam już z własnych nasion i po prostu nie pamiętam...
Generalnie zakup ukierunkowany był na pozyskanie nasion odmian których nie mam w swoich zbiorach. Powyżej od lewej: Dynia Piżmowa(na literę T... pełnej nazwy nie mogę sobie przypomnieć) oraz Dynia Olbrzymia "Bambino" (ta akurat niewielkich rozmiarów).
OK. Mamy już dynię. Kroimy ją więc na pół, lub na ćwiartki:
Wydłubujemy łyżką środek - taki niby makaron z pestkami:
Nie wyrzucamy... z tego co wyjęliśmy pozyskujemy pestki i suszymy... będą nasiona na następny rok lub po prostu można je połuskać i zjeść :)
A jak obrać dynię ze skórki? No cóż, nożem niewygodnie, obieraczką do warzyw niewygodnie... ja osobiście wpadłem na pomysł aby dynię obierać krajaczką do sera :) - polecam, idzie jak po maśle:
Ciekawy pomysł, muszę wypróbować, zawsze obierałam nożem i okropnie się namordowałam.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że pomysł się sprawdzi :)
Usuń